lauantai 16. helmikuuta 2013

Kyllä, täällä on ihan oikea talvi

16. helmikuuta 2013

Tänään on virallisesti ensimmäinen päivä 1,5 kuukauden kevätlomaa. Alkuvuosi oli tosiaan jopa vähänkiireinen opiskelujen suhteen, Osakasta paluun jälkeen oli monen englannin kielisen kurssin esseitä/esitelmiä/tenttejä. Ja kun nämä saatiin purkkiin tammikuun lopussa, oli jäljellä vielä japanin tentit. Ilokseni voin ilmoittaa että suoriuduin hyvin kieliopin kokeesta, eli pääsen hyppäämään tältä juuri suorittamaltani pre-intermediate -kurssilta suoraan intermediate 2 -tasolle normaalin ykkösen sijaan. Hurraa siis sille. Itsekin olen viimeaikoina huomannut japanin taitojeni kehittyneen, kun olen oikeasti alkanut kunnolla pistämään merkille ja ymmärtämään, miten erilaisia puhetapoja eri ihmisillä, varsinkin kavereilla on. Sitä ei ole jotenkin aikaisemmin tajunnut niin selkeästi vaikka toki sen on jollain tasolla tiedostanut. Olen myös lukenut mangaa vähän aktiivisemmin japaniksi, ja nyt alkaa tuntua että muutaman viikon jälkeen lukemisen vauhti on selvästi kohentunut. Aikaisemmin en juuri nauttinut mangan lukemisesta japaniksi kun se oli niin hidasta. Pitänee jatkaa samaa rataa tässä loman aikana, lukemista ei muuten tule arkielämässä niin paljoa harrastettua.

Kuten otsikko sanoo, halusin tämänkertaisessa merkinnässä muitsuttaa kaikkia siitä, että täällä Sapporossa on ihan oikeasti talvi ja lunta. Enemmän lunta kuin suurimmassa osassa Suomea. Se ei ole oikein käynyt täällä ilmi, kun suurinosa merkinnöistä on ollut matkoilta Japanin eteläisimmissä osissa. Nyt aion siis kuvien muodossa hieman valaista lumen määrää ja japanilaista talvimaisemaa. Ohessa tulee samalla kätevästi kerrottua jotain viimeaikojen aktiviteeteista (mitä nyt olen opiskelun lisäksi ehtinyt, kulutin tammikuussa 2 tai 3 viikonloppua vain opiskelemalla kaverien kanssa asuntolan aulassa, kirjastossa tai kahvilassa).

Aloitan kuvilla Home Stay -viikonlopustani. Palattuani Osakasta tammikuun 2. päivä sain vielä viettää loputkin talvilomastani japanilaisen perheen vieraana, tällä kertaa ihan virallisen home stay -ohjelman muodossa. Vietin siis viikonlopun Sapporossa asuvan nelihenkisen perheen vieraana. Perheen lapset olivat 3- ja 5-vuotiaita, joten toimintaa riitti jo tämän ansiosta. Lisäksi tehtiin ahkerasti ruokaa, mm. suomalaisen reseptin mukaisia korvapuusteja. Ihan hyviä tuli vaikka japanilainen sokeri ei olekaan jostain syystä x yhtä makeaa kuin suomalainen.

 Kävimme lauantaina perheen lasten päiväkodin uudenvuoden juhlissa. Kuvat päiväkodin pihalla antavat ehkä jonkinlaista käsitystä siitä, että täällä todella on ihan oikea talvi, vaikka lämpötila onkin alimmillaan vähän reilut -10 astetta.

 Sunnuntaina kävimme tehdaskierroksella Sapporolaisessa Shiroi Koibito-keksitehtaassa (shiroi koibito on siis nyt vain näiden keksien nimi). Tehdas oli mitä ilmeisemmin todella suunniteltu lapsiperheiden ja pariskuntien vierailuja varten, niin hassulta kuin se ehkä kuulostaakin.

Tehtaan piha

Reitin varrella saattoi seurata keksien valmistusta ikkunoiden läpi.

Perheen vanhemman tyttären kanssa (ehkä söpöin lapsi ikinä)
 Näin, siinä näimme kuvia home staystani. Viikonloppu oli oikein hauska, olin vain koulun alettua niin poikki matkailusta ja niin kiireinen koulun kanssa, etten saanut aikaiseksi kirjoittaa siitä. Ja nyt kun tästä on jo yli kuukausi aikaa, ei enää ole fiilistä kirjoittaa romaaneja. Mutta tosiaan, kuvista näitte ohjelman, perheen kotona aika kului lasten kanssa leikkiessä, ruuanlaitossa ja kertoillessa vanhemmille Suomesta, pariskunta oli tosi kiinnostunut Suomesta ja muista Pohjoismaista. Marimekkokin oli merkkinä tuttu (vein tuliaisiksi marimekon pyyhkeitä).

Seuraavassa kuva yliopistolta, otettu reilu viikko sitten. Ei ole kyllä vielä tietoakaan keväästä vaikka tämä nyt alkanut loma kulkeekin kevätloman nimellä. Tietty eteläisemmässä Japanissa on varmasti ihan erilaista.


Ja sitten lopuksi pakolliset kuvat Sapporon lumifestivaaleilta (Sapporo Snow Festival). Kyseessä on Sapporon keskuspuistossa 1950-luvulta lähtien järjestetty tapahtuma. Periaatteessa koko keskuspuisto täyttyy isoista ja todellakin melko vaikuttavista lumiveistoksista aina yhdeksi viikoksi vuodessa. Kyseinen tapahtuma houkuttelee todella, todella paljon turisteja. En yleensä juuri näe Sapporossa ulkomaalaisia, mutta tämän viikon aikana länsimaalaisiakin suorastaan vilisi rautatieasemalla aina kun sinne eksyin.Festivaalin yhteydessä järjestetään myös veistoskisa useiden eri maiden joukkuieden kesken. Myös Suomi on totta kai mukana, tänä vuonna teos ylsi toiselle palkintosijalle.










Suomen teos on tuo heinäsirkka vasemmalla etualalla.

Tykkäsin oikeastaan enemmän Ruotsin veistoksesta... Tätä ei vissiin saisi sanoa ääneen?


Lopuksi näkymä paluumatkalta. Melko suomalaisen näköistä täällä loppujen lopuksi on.


 Tällaisiin tunnelmiin siis tällä kertaa. Seuraava merkintä sisältääkin sitten varman taas hyvin kesäisiä kuvia, sillä suuntaan ensimmäiselle matkalleni 21. päivä torstaina. Kohteena on Japanin eteläisin saariryhmä, Okinawa. Takaisin Sapporoon tulen helmikuun 27. päivä.



1 kommentti:

  1. Hurraa ja onneksi olkoon japanin kokeiden hyvistä tuloksista! Ja mahtavia lumiveistoksia... Ovatkohan ne vielä siellä, kun tulemme?

    VastaaPoista